Skrócony przewodnik po ziarnach kawy

Rozglądając się po dziale spośród kawą w lokalnym sklepie spożywczym, zapewne natknąłeś się na torebki z napisami „Arabica” i „Robusta”. Czy zastanawiałeś się kiedyś, co te nazwy oznaczają? Otóż są owo nazwy różnych rodzajów ziaren kawy, które mówią nam o smaku tudzież innych informacjach na rzecz kawy. Arabika natomiast Robusta owo dwójka główne gatunki kawowców dostępne na całym świecie, w pobliżu czym Arabika stanowi 60-70% całkowitej produkcji światowej. Istnieją podobnie inne rodzaje kawy, które są w dużej mierze rzadziej spotykane. Różne rodzaje kawy po zaparzeniu smakują inaczej.Wybierając kawę, zazwyczaj bierzemy u dołu uwagę profil palenia bądź autorament ziaren. Jest acz byt więcej, co jest charakterystyczne dla każdego spośród rodzajów kawy.Rodzaje a charakterystyka ziaren kawyW handlu dostępne są czwórka podstawowe rodzaje ziaren kawy – Arabica, Robusta, Liberica natomiast Excelsa. Przyjrzyjmy się bliżej każdemu spośród tych rodzajów oraz ich wyjątkowości www.sobien.pl.ArabicaArabika owo najpopularniejsze ziarna kawy, stanowiące nad 60% całkowitej produkcji kawy na świecie. Popularność tej kawy wynika z jej delikatnego natomiast wyrazistego smaku tudzież mniejszej kwasowości. Ziarna Arabiki uprawia się na terenach daleko położonych, dokąd występują obfite opady deszczu oraz odpowiednie zacienienie. Dzięki temu, że dwaj trzecie amazońskich lasów deszczowych znajduje się na obszar Brazylii, brzeg ów stał się największym na świecie producentem ziaren Arabiki. Rośliny te są dość delikatne natomiast na pół gwizdka znoszą niekorzystne smykałka środowiskowe. Uprawa dużych ilości stanowi wyzwanie, ponieważ rośliny te są podatne na choroby roślin tudzież wymagają stałej opieki. Powoduje to gigantyczny postęp cen ziaren, acz kawosze nie mają nul przeciwko temu, by opłacać taką cenę ze względu na delikatniejszy tudzież słodszy gust kawy. Roślina nie przekracza 6 stóp wysokości, co ułatwia jej przycinanie natomiast www.otulak.pl zbiory.Należy podkreślić, że wielowarstwowa kompleksowość jej smaku być może ugiąć się osłabieniu po podaniu na ziąb względnie z dodatkiem mleka bądź śmietanki. Wysokiej jakości kawę najlepiej usługiwać czarną zaś gorącą. Można wprawdzie uhonorować jej smak, dodając do niej ileś aromatu.RobustaPod wobec globalnej produkcji Robusta zajmuje drugie położenie na listowie uprawianych ziaren kawy, naraz po Arabice. Zgodnie ze swoją nazwą, forma Robusta jest wielce tolerancyjny w stosunku aż do środowiska oraz dość odporny na choroby. Wysoka kompozycja kofeiny, nieomal dwakroć wyższa niż w przypadku Arabiki, sprawia, że roślina ta jest w gruncie rzeczy wytrzymała. Kofeina działa podczas gdy obrona własna rośliny nim www.gozdecki.pl chorobami.W porównaniu spośród innymi odmianami, ziarna Robusty są większe natomiast bardziej okrągłe. Ogólnie zagadnienie biorąc, Robusta ma palony bądź gumowaty smak, co sprawia, że jest mniej popularna, pewno że preferuje się mocną kawę. Ziarna najwyższej jakości pochodzą z jednego źródła tudzież mają gładką konsystencję, a w ich profilu smakowym cyklicznie wyczuwa się delikatne nuty czekolady tudzież rumu. Kawa pochodzi spośród małych palarni. Aby utrzymywać się najlepsze doznania smakowe w pobliżu codziennej dawce kofeiny, kawę wypada parzyć, dodając www.platos.pl śmietankę tudzież cukier, tak aby złagodzić jej smak.LibericaLiberica owo aktualnie luźny przysmak. Ziarna uprawiane są w specyficznym klimacie Filipin, co powoduje, iż ich praca jest niewielka i nie zaspokaja światowych potrzeb. Ziarna Liberica mają nagminnie asymetryczny postać oraz są większe aniżeli inne. Ci, którzy pili tę kawę, twierdzą, iż ziarna mają przyprawa owocowo-kwiatowy oraz nieco „drzewny” smak.ExcelsaChociaż Excelsa została przeklasyfikowana jak www.bogiel.pl członek rodziny Liberica, te dwaj gatunki różnią się od chwili siebie tak wyraźnie, że wielu kawoszy w dalszym ciągu uważa je wewnątrz odrębne gatunki. Podobnie jak Liberica, Excelsa rośnie na podobnych wysokościach, drzewa osiągają stopień 20-30 stóp, zaś ziarna mają forma przypominający migdały. Excelsa charakteryzuje się cierpkim zaś owocowym smakiem, natomiast jej dający się uniknąć ceownik tworzą nuty również jasnego, podczas gdy tudzież ciemnego palenia, co przyciąga koneserów kawy aż do poszukiwania tej odmiany.